Plugga webbdesign

Som webbdesigner är det din uppgift att skapa en hemsida som är användarvänlig, intuitiv och grafiskt tilltalande. En webbdesigner bygger, designar och kodar hemsidor. Det görs ofta med hjälp av bland annat publiceringsverktyg (CMS - content management system) som underlättar arbetet. Utöver det så används även olika sorters kodning med mera. 

Detta är ett yrke som passar personer som är kreativa, tekniska och självständiga. Det är inte ovanligt att vara ensam i rollen på arbetsplatsen. Man har ofta ett stort ansvar då det gäller att utforma idéer och sedan utföra det. 

För att bli webbdesigner behöver du lära dig HTML och CSS vilket är  kodspråk som används för att skapa och designa sidor på webben. Det är en grundförutsättning för att kunna jobba som webbdesigner. Det beror på atgt de allra flesta sidor på nätet består av HTML. Sedan är det även bra att kunna programmeringsspråk som DHTML (Dynamic HTML), Javascript och XML. Utöver det är det även bildhanteringsprogram som Photoshop och Fireworks som man får lära sig att använda. 

Webbdesign går hand i hand med webbutveckling, programmering och förvaltning av hemsidor.

Utbildningar inom webbdesign finns på olika nivåer och på olika typer av lärosäten. Det gör att du kan läsa det på högskolan universitetet, komvux, YH-utbildingar, folkhögskolor och yrkesutbildningar. 

18 Jun 2020